9747,07%3,80
38,76% 0,02
43,00% -1,38
4034,08% -2,64
6542,97% -2,62
Açıklamada şunlar kaydedildi:"Tarımda üretim girdilerinden önemli ölçüde tasarruf sağlayan Arazi Toplulaştırması Projeleri, yakıt tasarrufu sayesinde insan kaynaklı küresel ısınma ve iklim değişikliğinin ana nedeni olan karbon salınımının azaltılmasına önemli katkı sağlıyor.
Çeşitli nedenlerle ekonomik olarak tarımsal faaliyetleri yapmaya imkân vermeyecek biçimde parçalanmış, dağılmış, şekilleri bozulmuş arazilerin modern tarım işletmeciliği esaslarına göre ve sulama hizmetlerinin geliştirilmesi için en uygun biçimde birleştirilmesi, şekillendirilmesi ve yeniden düzenlenmesi işlemine ‘arazi toplulaştırması’ adı veriliyor.
Arazi toplulaştırması projelerinin sonuçlanması ile birlikte tarımsal, çevresel ve sosyal açıdan birçok kazanım elde ediliyor. Projelerle birlikte tarımsal üretimde önemli artışlar yaşanırken girdi maliyetlerinde ise ciddi azalmalar sağlanıyor.
Arazi toplulaştırması ile parseller büyüyor, tarım teknikleri ve sulama metotlarının uygulanması kolaylaşıyor. Parsel büyüklüğü artarken parsel sayısı azalıyor. Düzenli ve ideal parsel şekilleri oluşturuluyor. Her parsel yola ve kanala kavuşuyor. İşletme merkezi ile parseller arasındaki mesafeler azalıyor ve yakıt tasarrufu sağlanıyor.
Hektar Başına 50 Litre Yakıt Tasarrufu
Arazi toplulaştırması çalışmalarıyla hektar başına 50 litre yakıt tasarrufu sağlanıyor. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) tarafından ülkemizde toplulaştırılan arazi miktarının 7,59 milyon hektar olduğu dikkate alındığında ülkemizde yıllık tasarruf edilen yakıt miktarının 380 milyon litreye, bu tasarruftan kaynaklanan karbon emisyonu azaltımının ise yıllık 5,84 milyon tona ulaştığı değerlendiriliyor.
Arazi toplulaştırması projeleri, bir yandan yakıt tasarrufu yoluyla karbon salınımının azaltılmasını sağlayarak küresel ısınma ve iklim değişikliği ile mücadeleye katkı sağlarken bir yandan da akaryakıt ithalatı sebebiyle yurt dışına çıkacak kaynakların yurt içinde tutularak yatırıma dönüşmesi noktasında faydalı oluyor.
Öte yandan arazi toplulaştırması çalışmaları ile zirai mücadele ve gübreleme kolaylaşıyor. Sulama oranı ve randımanı artıyor. Arazi maliklerine kamulaştırma bedelleri yerine arazi verilerek, çiftçimizin toprağından kopması önleniyor. Sağlanan katma değerden dolayı arazi değeri en az iki kat artıyor.
Arazi Toplulaştırmasından Yıllık 47 Milyar TL Kazanım Sağlanıyor
Ülkemizdeki tarım alanlarının 14,3 milyon hektarı, arazi toplulaştırması yapmaya uygun alanlardan oluşuyor. 2024 yılı sonu itibarıyla bu alanların 7,59 milyon hektarlık kısmında tapu tescil işlemleri tamamlandı. Çalışmaların tamamlandığı 7,59 milyon hektar alanda arazi toplulaştırmasından kaynaklanan ekonomik kazanım yıllık yaklaşık 47 milyar liraya ulaştı. Öte yandan 2 milyon hektar alanı kapsayan 204 adet arazi toplulaştırma projesinde çalışmalar devam ediyor.
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, 2028 yılı sonuna kadar arazi toplulaştırması tamamlanmış tarım alanı miktarını 10 milyon hektara yükseltmeyi hedefliyor."