9154,68%-0,64
39,08% 0,24
44,23% 0,07
4147,57% 0,25
6643,50% 0,14
Diyarbakır Valiliği, “Diyarbakır Zamanı” diyerek tarih ve doğayı buluşturan eşsiz bir projeyi hayata geçirdi.
Diyarbakır’da düzenlenen lansman töreniyle rotanın tanıtımı yapıldı; etkinlikte katılımcılarla birlikte sembolik bir yürüyüş de gerçekleştirildi.
Tamamlanan çalışmalar ile kültürel mirasın korunması, turizm çeşitliliğinin artırılması ve bölgenin turizm potansiyelini hem yurt içinde hem de uluslararası alanda daha görünür kılınması hedefleniyor.
Projenin temelini oluşturan Kral Yolu hakkında bilgiler veren Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu, “Tarihi Kral Yolu, milattan önce 7. yüzyılda Lidya döneminde inşa edilmiş ve İzmir Efes'ten Irak Ninova'ya kadar toplam 2 bin 500 kilometrelik bir antik ticaret, ulaşım ve haberleşme yoludur. Tarihte Romalılar tarafından da Persler tarafından da etkin şekilde kullanılmıştır.” şeklinde konuştu.
Bu kadim yolun Diyarbakır sınırları içerisinde kalan kısmının tarih boyunca ticaret, göç, ibadet, keşif ve savaş gibi farklı amaçlarla kullanıldığına değinen Vali Zorluoğlu, bu hattın sadece bir yol değil, aynı zamanda birçok medeniyetin kültürel izlerini taşıyan bir “zaman koridoru” olduğunu ifade etti.
Proje kapsamında Diyarbakır'ın merkez ilçeleri ile birlikte Eğil, Ergani, Çınar, Çermik ve Çüngüş ilçelerini kapsayan toplam 351 kilometre uzunluğunda 32 farklı yürüyüş rotası oluşturuldu. Vali Zorluoğlu, bu rotaların her birinin kendine özgü özelliklere sahip olduğunu belirterek, “Çüngüş'ten Çermik'e, Ergani'den Eğil'e, Sur ve Yenişehir'e, oradan da Çınar ilçemize kadar giden 32 ayrı yürüyüş rotamız var. Bu rotalar sadece bir yürüyüş güzergahı değil, aynı zamanda Diyarbakır'ın kadim geçmişinden bugüne taşıdığı kültürel değerlere de her fırsatta dokunan, onları yürüyenlere yaşatan önemli bir destinasyon ve trekking güzergahıdır.” ifadelerine yer verdi.
Rotaların haritalama ve işaretleme çalışmalarının ulusal ve uluslararası standartlara uygun şekilde yapıldığını da sözlerine ekleyen Vali Zorluoğlu, bu projenin Diyarbakır'ın tanıtımına ve turistin çeşitlenmesine büyük katkı sağlayacağına inandığını dile getirdi.
Vali Zorluoğlu, konuşmasının sonunda Türkiye'deki tüm doğa tutkunlarını ve yürüyüş severleri, “huzur ve güven beldesi Diyarbakır'a” davet ederek, projenin şehre ve ülkeye hayırlı olmasını diledi.