9317,24%-0,84
37,95% 0,34
43,14% 0,15
4074,57% 0,31
6621,05% 0,78
Kâhta’da Eski Çarşı’da kentsel dönüşüm kapsamında planlanan yıkıma karşı çıkan bir gurup esnaf, basın açıklamasının ardından Belediyenin bahçesine siyah çelenk bıraktı.
Yıllardır kentsel dönüşüm kapsamına alınması için sürekli gündeme gelen Kâhta Eski Çarşısı, mevcut başkanın göreve gelmesinden kısa süre sonra başlatılan çalışmalar sonucunda hazırlanan proje, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca onaylanarak yapım işi ihalesi yapıldı, iş yerlerinin boşaltılması için esnaflara tebligat gönderildi.
Ancak bir gurup esnafın karşı çıkması üzerine yıkım çalışmalarına başlanılamadı. Kâhta Belediyesinden yapılan açıklamada, çarşı esnafının yüzde doksanının proje onay verdiğini, ancak bazı iş yeri sahipleri kiracılarla birlikte projeye karşı çıktıklarını, projeden asla geri adım atılmayacağını ve uygulanacağı bildirildi.
Kahta Belediyesinin bu açıklamasının ardından Kâhta eski çarşıda toplanan bir gurup esnaf, burada basın açıklaması yaptı. Grup adına basın açıklaması yapan Abdullah Mulhan, rezerv alan ilanı iddiasıyla eski çarşıda başlatılan sürecin gerçeği yansıtmadığını öne iddia etti.
Mulhan, basın açıklamasında;
“Kâhta’nın belleğinde önemli bir yere sahip olan Eski Çarşı, sadece bir alışveriş alanı değil, aynı zamanda ilçemizin kültürel dokusunun, tarihinin ve toplumsal hafızasının bir parçasıdır. Ne yazık ki son günlerde, bu tarihi alanın yıkılarak yerine sözde modern bir yapı inşa edilmesi planlanmaktadır.
Bu durum öncelikle esnafa bu bölgenin rezerv alanı ilan edildiği yalanı ile bildirilmiş, esnafın zarara uğramayacağı ve kendilerine kira yardımı yapılacağı yönünde bilgiler verilmiştir. Ancak sonrasında bunların gerçek olmadığı, bölgenin rezerv alanı olmadığı ve bu projenin yerinde bir kentsel dönüşüm projesi olduğu anlaşılmıştır.
Kâhta Eski Çarşısı'nda hayatını idame ettiren, evine ekmek götüren 300'ü aşkın esnaf ve bu bölgede evleri bulunan 166 aile bulunmaktadır. Bu esnafların dükkânı yıkıldıktan sonra nerede, nasıl çalışacağı, para kazanacağı, evine ekmek götüreceği belirsizdir. Kâhta ilçemizde bu kadar esnafa ikame yer bulunmamaktadır. Bu kadar ailenin kiralık ev ve dükkân bulması da imkânsızdır.
Ayrıca bu bölgede yapılacak kentsel dönüşümün nasıl gerçekleştirileceği, esnaflara ve ailelere nasıl dağıtılacağı da belirsizdir. Buna rağmen Mart ayı içerisinde belediye zabıtaları tarafından dükkânların 1 ay içinde boşaltılması tebliğ edilmiştir. Bu tebligatlar usulsüzdür. Apar topar biz Eski Çarşı esnafı yersiz yurtsuz bırakılacağız.
Sayın belediye başkanı, sayın milletvekilleri, bu durum nasıl vicdanınıza sığıyor? Eski Çarşı’mız ile ilgili esnafa danışılarak, bizleri mağdur etmeyecek projeler yapılabilecekken bu durum hakkaniyete sığmamaktadır.
Bizler, Eski Çarşı esnafı olarak bu yıkımı kabul etmiyor; ekmek teknelerimizin yıkılmasına karşı çıkıyor, kültürel mirasımızın korunmasını, yaşatılmasını ve gelecek nesillere aktarılmasını talep ediyoruz.
Eski Çarşı, Kâhta’nın geçmişiyle kurduğu bağı temsil eder. Bu alan, yıllardır esnafıyla, mimarisiyle, insan hikâyeleriyle yaşamaktadır. Tarih yıkılarak değil, onarılarak yaşatılır. Bu nedenle Eski Çarşı'nın yıkılması değil, restore edilerek yeniden işlevlendirilmesi gerekmektedir.
Tüm yetkilileri, uzmanları ve kamuoyunu bu yanlış karardan dönmeye ve Kâhta Eski Çarşısı'na sahip çıkmaya davet ediyoruz. Tarihimizi birlikte koruyalım. Kültürel mirasımıza hep birlikte sahip çıkalım ”şeklinde çağrıda bulundu.
Açıklamanın ardından grup, sessiz bir yürüyüşle Kâhta Belediyesi önüne siyah çelenk bıraktı.
Burada yetkililere yanlıştan dönmeye ve Eski Çarşı’ya sahip çıkmaya çağıran grup,“Tarihimizi birlikte koruyalım. Kültürel mirasımıza hep birlikte sahip çıkalım” diyen esnaflar, konuya ilişkin hukuki mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceklerini de ifade ettiler.
Gurup, çelenk bırakılmasının ardından olaysız bir şekilde dağıldı.
Bu eylemin ardından bize ulaşan birçok esnaf, projeye destek verdiklerini, yıllardır bu günü beklediklerini, karşı çıkan gurubun çok azınlıkta olduğunu, karşı çıkan bir kısım esnafın proje karşı çıkma nedeninin mülkiyetlerinin çoklu verasetli olmasından kaynaklandığını, diğer bir kısmının ise yıllardır bedava denilecek ucuzluk kirada oturan esnaflar olduğunu iddia ederek ilgili kurumların geri adım atamalarını istediler.