9476,20%0,82
38,92% 0,13
44,03% -0,07
4121,03% -0,52
6643,34% -0,27
Bakan Yumaklı, Bakanlığa bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinin katkılarıyla Van'da düzenlenen "3. Ulusal Yaban Hayvanları Kongresi"ne video mesaj gönderdi.
Organizasyonun, akademik temelli olmasının ötesinde ülkenin doğayı koruma politikalarına yön veren bir buluşma haline geldiğine işaret eden Yumaklı, şu değerlendirmede bulundu:
"Bugün aynı zamanda 22 Mayıs Uluslararası Biyolojik Çeşitlilik Günü. Bu özel gün, kongrenize ev sahipliği yapan kadim Van şehrimizde, doğa ile insanın uyumunu daha güçlü bir biçimde konuşmamıza imkân sunuyor. Bu yıl tüm dünyada Uluslararası Biyolojik Çeşitlilik Günü, 'Doğa ile Uyum ve Sürdürülebilir Kalkınma' temasıyla kutlanıyor. Bu önemli gün, doğa ile kurduğumuz ilişkiye dair farkındalığı daha da derinleştirmemiz gerektiğini bizlere hatırlatıyor."
Bakan Yumaklı, biyolojik çeşitliliğin yalnızca bir çevre meselesi olarak değil, gıda güvenliğinin, iklim direncinin, kalkınma hedeflerinin ve gelecek kuşaklara bırakılacak yaşam kalitesinin temeli olarak görülmesi gerektiğini belirtti.
Bakanlık olarak doğayı sadece korumakla kalmadıklarını onu, bilimden ve teknolojiden istifade ederek, toplumun tüm kesimleriyle iş birliği içinde yönetmeye çalıştıklarını bildiren Yumaklı, "Bu çerçevede, korunan alanlarımızı bilimsel temelli stratejilerle artırıyor, türlerimizin izlenmesini ve korunmasını ileri teknolojilerle destekliyor, yaban hayatı rehabilitasyon merkezlerimizi yaygınlaştırıyor, geleneksel bilgiyi kayıt altına alarak, kültürel mirasımızı da koruyoruz." ifadelerini kullandı.
Kongrede oluşacak fikir ve önerilerin yeni politikaların önünü açacağına dikkati çeken Yumaklı, doğayı korumanın geleceği korumak olduğunu vurguladı.
ANADOLU PARSI'NIN YENİ GÖRÜNTÜSÜNÜ DE PAYLAŞTI
Bakan Yumaklı, video mesajında, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü tarafından Anadolu Parsı'nın doğal yaşam alanlarına yerleştirilen fotokapanlardan elde edilen yeni görüntülerini de paylaştı.
Dünya Biyoçeşitlilik Günü dolayısıyla sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda da Anadolu Parsı'nın yeni görüntülerine yer veren Yumaklı, “Anadolu'nun yüce dağlarının gizli kahramanı, en ihtişamlı görüntüsüyle bizi yeniden selamladı. Bin yıllık hikâyenin vücut bulmuş hali Anadolu Parsı. Bu eşsiz mirasımızı tüm imkanlarımızla korumaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Anadolu Parsı'nın bugüne kadar kaydedilen en net görüntülerinden birini son olarak 13 Kasım 2024 tarihinde paylaşmıştı.
YAŞAM ALANLARININ İZLENMESİ İÇİN ÖZEL ARAŞTIRMA BİRİMİ KURULDU
Ankara'nın Beypazarı ilçesinde 1974 yılında öldürülen Anadolu Parsı'nın bu türe ait son birey olduğu ve ülkemizde tükendiği düşünülmekteyken Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğünün arazi çalışmaları sırasında rastlanan iz ve işaretler üzerine, bunun aksi yönünde bulgulara ulaşılmasıyla arama çalışmaları başlatıldı.
Anadolu Parsı, biyoçeşitlilik açısından Türkiye'nin en önemli yırtıcı memeli türü olduğu gibi Anadolu tarih ve kültüründe de önemli bir değere sahip bulunuyor. Ayrıca, Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliğine (IUCN) göre Anadolu Parsı, hassas “EN- Tehlikede" kategorisinde yer alıyor.
Anadolu Parsı'nın etkin bir biçimde korunabilmesi için oluşturulan araştırma birimi çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor. Araştırma biriminin çalışmaları kapsamında, pars popülasyonları foto kapanlarla izleniyor.