10358,50%0,26
40,17% 0,22
47,00% -0,03
4335,03% 1,20
6897,23% 0,94
Rudaw'da yer alan haberde,törene yüzlerce yerli ve yabancı medya mensubunun yanı sıra sivil toplum kuruluşları ile katılımcılar, törenin yapışacağı bölgeye yakın konumda olan Dukan ilçesinde bekleyişin devam ettiği belirtildi.
Törene,Avrupa ve Amerika’dan gelen bazı heyetler de törende yer alacak. Aralarında parlamenterler, akademisyenler ve siyasetçilerin bulunduğu 30'dan fazla kişi katılım gösterecek.
Öte yandan silah bırakma törenine ilişkin açıklama, DEM Parti tarafından da duyuruldu. Partiden yapılan bilgilendirmede, “11 Temmuz'da yapılacak olan 'Barış ve Demokratik Toplum' grubunun silahların imhasına dair açıklamasının görüntüleri saat 11.45 ile 14.00 arasında yayınlanacaktır” ifadelerine yer verildi.
Öcalan’dan 26 yıl sonra ilk görüntülü mesaj
Silah bırakma töreninden iki gün önce, 9 Temmuz’da, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın 26 yıl aradan sonra yayımlanan ilk görüntülü mesajı kamuoyuna açıklanmıştı.
Öcalan mesajında, “PKK’nin artık ulus-devletçi bir amacı bulunmuyor. Barış ve demokratik toplum hedefine ancak pozitif entegrasyonist bir perspektifle ulaşılabilir” ifadelerini kullandı.
Canlı yayından vazgeçildi, görüntüler basına sonradan ulaştırılacak
PKK’nin ilk resmi silah bırakma töreninin televizyonlardan canlı yayımlanması planlanıyordu.
Ancak örgüt, “güvenlik” ve “olası provokasyon riskleri” gerekçesiyle bu plandan vazgeçildiğini duyurdu.
Örgüt kaynakları, törenin farklı bir alanda yapılacağını, alana kamera veya fotoğraf makinesi alınmayacağını açıkladı.
Görüntülerin daha sonra bölgeye gönderilecek gazetecilere ulaştırılacağı ve kamuoyuyla paylaşılacağı bildirildi.
TBMM sürece dahil oluyor: komisyon kurulacak
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) de sürece dahil olmaya hazırlanıyor.
Edinilen bilgilere göre Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, gelecek hafta siyasi parti gruplarının koordinatör grup başkanvekilleriyle toplantı yapacak.
Toplantıda, silahsızlanma sürecini izleyecek bir Meclis Komisyonu’nun kurulması planlanıyor.
Komisyonun yapısı ve işleyişi partiler arası uzlaşıyla belirlenecek. Komisyonun nitelikli çoğunlukla karar alması ve ilgili yasa tekliflerinin Meclis Genel Kurulu’na taşınması bekleniyor. Ayrıca İnfaz Yasası’nda yapılacak değişiklikler de bu komisyon tarafından hazırlanacak.
Meclisin yaz tatiline girmesi nedeniyle ilk yasa tekliflerinin 1 Ekim’de başlayacak yeni yasama yılında gündeme gelmesi bekleniyor.