Tarih: 17.04.2025 18:10

Erdoğan: Su kaynaklarımız milli güvenlik meselesidir

Facebook Twitter Linked-in

GAP kapsamında yer alan Silvan Projesi’nin kilit tesislerinden biri olan ve tamamlandığında 10 metrelik iç çapı ile ülkemizin en büyük sulama tüneli olacak Silvan Sulama Tünelinde kazı çalışmaları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla başladı. Silvan Sulama Tüneli; 11,2 metre çapa ve 2500 ton ağırlığa sahip tünel delme makinesi ile kazılacak.

Tamamlandığında ülkemizin en büyük sulama tüneli olacak Silvan Sulama Tüneli’nde kazı çalışmalarına başlandı. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın video-konferans yöntemi ile teşrif ettiği merasimle tüneli kazacak olan dev tünel delme makinesi (TDM) çalışmaya başladı. Silvan Sulama Tüneli, Silvan Projesi kapsamında Diyarbakır’da inşa ediliyor.

Silvan Sulama Tüneli’nde kazı çalışmalarına başlama Merasimine Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bölge milletvekilleri, basın mensupları ve vatandaşlar iştirak etti.

Ülkemizin ve dünyanın en büyük kalkınma projeleri arasında yer alan Güneydoğu Anadolu Projesi’nin (GAP) en önemli etaplarından biri olan Silvan Projesi, 8 baraj ve 23 sulama tesisi olmak üzere toplam 31 bileşenden oluşuyor. Proje kapsamında yer alan barajlardan Ambar, Kuruçay, Başlar ve Pamukçay Barajları tamamlandı. Silvan, Bulaklıdere, Kıbrıs ve Karacalar barajlarında ise çalışmalar devam ediyor.

Dev Tünelden Çoruh Nehri Kadar Su Geçecek

Silvan Barajı, Silvan Projesi’nin ana su kaynağı konumunda bulunuyor. Diyarbakır’da Dicle Nehri üzerinde yükselen Silvan Barajı, 7 milyar metreküplük su depolama kapasitesi ile Atatürk Barajı’nın ardından GAP kapsamındaki en büyük ikinci sulama barajı unvanına sahip olacak. Barajda depolanacak 7 milyar metreküplük su kapasitesi, Diyarbakır ilimizin yaklaşık 50 yıllık içme ve kullanma suyu ihtiyacına karşılık geliyor.

Silvan Barajı’nda depolanacak sular, Silvan ve Babakaya Sulama Tünelleri marifetiyle bereketli tarım arazilerine iletilecek. Silvan Tüneli 11,2 metrelik kazı çapı ve 10 metrelik iç çapı ile ülkemizin en büyük sulama tüneli olacak. Silvan Sulama Tüneli’nin 10 metrelik iç çapı, dört katlı bir bina yüksekliğine denk geliyor. Tünelin uzunluğu ise 13 bin 236 metre olacak.

Silvan Sulama Tüneli geçireceği su miktarıyla da ön plana çıkıyor. Ülkemizin en hızlı akan nehri olan Çoruh’un ortalama debisi 192 m3/s iken Silvan Sulama Tüneli 212 m3/s debiye sahip olacak.

Tüneli ‘Dev Köstebek’ Kazacak

GAP kapsamında yer alan Silvan Projesi’nin en önemli bileşenlerinden olan Silvan Sulama Tüneli; 11,2 metre çapında dev bir tünel delme makinesi (TDM) ile kazılacak. 2500 ton ağırlığındaki TDM’in uzunluğu ise 120 metreyi buluyor.

Ön kısmında bulunan kesici döner başlık sayesinde toprağı kazarak adeta bir köstebek gibi ilerleyen TDM, tünelin kaplamasını oluşturacak betonarme yapıların (segment) montajını da yapacak.  TDM kazıdan çıkan malzemeyi (pasa) bant sistemi (konveyör bant) vasıtasıyla tünel dışına nakledecek.

Toplam maliyeti 255 milyar lirayı bulan Silvan Projesi tüm bileşenleriyle tamamlandığında

2 milyon 350 bin dekar tarım arazisi suyla buluşacak. 305 bin kişiye iş imkânı sağlaması beklenen Silvan Projesi’nin ülke ekonomisine yıllık katkısının ise 30 milyar TL olacağı öngörülüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Güneydoğu Anadolu Projesi, kısa adıyla GAP, Cumhuriyetimizin en güçlü kalkınma hamlesidir.”

Merasime tele konferans yöntemi ile bağlanarak bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Silvan Sulama Tüneli için, son derece önemli ve tarihi nitelikte bir projenin ilk adımı vesilesiyle bir araya gelmiş bulunuyoruz dedi.  

Su hayattır, üretimin medeniyetin, enerjinin kaynağıdır; su yoksa bereket yoktur, yeşil yoktur, hayat yoktur ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçmişte petrol ve karbon yakıtlar için yapılan mücadelelerin önümüzdeki dönemde su için yapılacağını söyledi.

Son yüzyılda; iklim değişikliği, kuraklık, artan nüfus ve kentleşmeyle birlikte su kaynakları üzerindeki baskıların giderek artmakta olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Artık; kuraklıklara, sellere, orman yangınlarına daha sık şahit olmaya başladık. Son olarak geçen hafta ülkemizde birçok ilimizi olumsuz etkileyen bir zirai don hadisesi yaşadık. Bilim insanları bizi gelecekte çok daha zor günlerin beklediğini söylüyor. Şu gerçeğin hepimiz farkındayız Türkiye su zengini bir ülke değildir. Tam aksine su stresi çeken bir ülkeyiz” ifadelerini kullandı.

Gerekli tedbirler alınmazsa büyük sıkıntılar ile karşılaşılabileceğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Su kaynaklarımızı tükenme sınırına gelmeden korumak verimli kullanmak ve doğru yönetmek ülkemiz için bir tercih değil milli güvenlik meselesidir” dedi.

Son 23 yılda su alanında yapılan yatırımlara değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplam 3 trilyon 350 milyar liralık yatırım yapılarak, 10 bin 663 tesisin hizmete açıldığı bilgisini verdi. Bu dönemde 1298 adet baraj inşa edilerek su depolama kapasitesinin 184 milyar metreküpe çıkarıldığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1820 adet sulama tesisi ile 24 milyon dekarlık bir sahanın sulamaya açıldığını ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 631 HES’i hizmete aldıklarını ve üretim kapasitesinin 112 milyar kilovatsaate yükseldiğini de sözlerine ekledi.

Silvan Projesini de içeren Güneydoğu Anadolu Projesi ile alakalı açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Güneydoğu Anadolu Projesi, kısa adıyla GAP, Cumhuriyetimizin en güçlü kalkınma hamlesidir.” dedi. GAP tamamlandığında; ekonomiye yıllık 150 milyar TL sulama, 77 milyar TL enerji ve 18 milyar TL içme suyu faydası sağlanacağı bilgisini veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1,6 milyon kişinin de istihdam edileceğini kaydetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerine şöyle devam etti, “GAP’ta 2002 yılına kadar 198 bin 854 hektar arazi sulanırken, inşa ettiğimiz sulama projeleri sayesinde sulanan alan 674 bin hektara yükselmiştir. Böylece GAP Eylem Planında yer alan sulamalarda %64 nispetinde gerçekleşme sağlanmıştır.”

“Silvan Projesi’nin bileşenleri tamamlandığında bölge ürün çeşitliliği ve verimin artmasıyla Çukurova'ya rakip olacaktır.”

Silvan Projesi ile alakalı bilgiler veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Silvan Barajı’ndan alınacak 212 m3/s sulama suyu, 19 km uzunluğundaki Silvan ve Babakaya tünelleri ile 98 km uzunluğundaki cazibe ana kanalına aktarılacak ve inşa edilecek sulama ve depolama tesisleri ile toplamda
2 milyon 350 bin dekar alan sulanacaktır dedi.

Silvan Projesi muhtevasında Silvan Barajı başta olmak üzere 8 adet baraj ve 23 adet sulama tesisi olmak üzere toplam 31 adet ünite bulunduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Silvan Projesi’nin bileşenleri tamamlandığında bölge ürün çeşitliliği ve verimin artmasıyla Çukurova'ya rakip olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Bugün Silvan Projesi’nin ana bileşenlerinden biri olan Silvan Sulama Tüneli’nde kazı çalışmalarına başlanacağını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12 Milyar TL maliyetli Silvan Tüneli bu coğrafyanın kaderini değiştirecek, son derece kritik bir tesistir, dedi.

Devlet Su İşleri Genel Müdürü Mehmet Akif Balta

Merasimde konuşan Devlet Su İşleri Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “Bizler Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü olarak ülkemizin yerüstü ve yeraltı sularının zararlarını önlemek ve bunlardan çeşitli yönlerden faydalanmak amacıyla su kaynaklarının planlaması, yönetimi ve geliştirilmesinden sorumluyuz. DSİ yatırımları; tarım, endüstri, enerji ve hizmet sektörlerinde büyük önem taşımakta gerek gıda güvenliğinin temini gerekse enerji arz güvenliğinin sağlanması hususlarında önemli bir işlev görmektedir” dedi.

DSİ’nin geliştirdiği projelerle suyun güçlü etkisini yurt sathına yaymayı hedeflediğini aktaran Genel Müdür Balta, “Aralarında dünyada ilk kez uygulanan sistemlerin, en yüksek ve büyük barajların, en uzun sulama kanallarının ve içme suyu maksatlı tünellerin de yer aldığı binlerce su yapısını aziz milletimizin istifadesine sunduk. Güç ve ilhamını aziz milletimizden alan DSİ, bundan sonra da suyun gücünü milletle buluşturacak projeleri hayata geçirmeye azim ve kararlılıkla devam edecektir” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından butonlara basılarak Silvan Sulama Tüneli’nin kazı çalışmalarına başlandı. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —