9278,39%-1,23
38,12% 0,11
43,52% 1,24
4039,43% 2,14
6534,83% 2,65
KOMHA-DEM Parti İstanbul Milletvekili Celal Fırat, 6 Şubat 2023 tarihinde Maraş merkezli meydana gelen depremler ve Elâzığ-Malatya depremi sonrası afet konutları inşa edilmesi, bir kısmının teslim edilmesine rağmen, borçlandıkları tutarın bilinmemesi ve boş senetlere imza attırılması hakkında TBMM’ye soru önergesi verdi.
İstanbul Milletvekili Celal Fırat, 6 Şubat 2023 tarihinde Maraş merkezli meydana gelen depremler sonrası inşa edilen afet konutlarıyla ilgili endişeleri dile getirdi.
6 Şubat 2023 tarihinde Maraş merkezli meydana gelen depremler sonrası Urfa, Hatay, Malatya, Maraş, Adıyaman, Antep, Diyarbakır, Elâzığ, Osmaniye, Adana ve Kilis'te afet konutları inşa edilmeye başlanmış ve tamamlanan konutların hak sahiplerine teslimine devam edilmektedir.
Ancak, hak sahiplerinin boş senetlere imza atarak anahtarlarını aldıkları konutların karşılığında TOKİ'ye ne kadar borçlandıklarını bilmedikleri için endişeli oldukları bilinmektedir. Fiyatların iki yıl sonra belirleneceğinin söylenmesi ise bu kaygıyı daha da artırmaktadır.
Bazı depremzedelerin evlerini kiraya vererek taksitlerini ödemeyi planladıklarını ancak 2 yıl boyunca kiraya vermeme yasağı konması depremzedeleri ayrıca zor duruma düşürmüştür.
Diğer taraftan, Elâzığ ve Malatya’da 24 Ocak 2020’de meydana gelen deprem sonrasında TOKİ tarafından yapılan konutlar için aylık alınan 1200 lira taksit miktarı 7 bin 500 liraya yükseltilmiştir.
Faturalarını bile ödeyemeyen deprem mağdurlarının bu artışı ödeyebilmesi mümkün değildir. 200 bin liraya aldıkları ev 1 milyon liraya çıkmıştır. Güya bu evler asgari ücretle çalışan, dar gelirli olan, engelli olan vatandaşlara yardım olsun diye verilmiştir. Bu evlerin yakıtı, aidatı, faturası derken şimdi 7500 TL’ye yükseltilen bu taksit miktarı Elâzığ depremzedelerini zor duruma düşürmüştür.'
Milletvekili Fırat'ın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat KURUM tarafından Anayasa’nın 98. ve TBMM İçtüzüğünün 96. ve 99. maddeleri uyarınca yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği sorular şu şekilde;
1- 6 Şubat 2023 Maraş merkezli deprem sonrası yapılan konutların geri ödemesinin ne kadar olacağı neden açıklanmamaktadır? 2 yıl sonra belirlenecek fiyatların vatandaşı mağdur etmesinin sorumluluğunu kim üstlenecektir?
2- Deprem konutu teslim edilirken yapılan sözleşmede neden ödeme bedeli yer almamaktadır? 2 yıl sonra yüksek rakamlarla vatandaşı borçlandırmamamın bir garantisi var mıdır?
3- Deprem konutlarını kiraya vererek taksitlerini ödemeyi planlayan vatandaşlara 2 yıl boyunca kiraya vermeme yasağı konmasına neden gerek duyulmuştur?
4- 2020 Elâzığ-Malatya depremi sonrasında TOKİ tarafından yapılan konutların 1200 lira olan taksit miktarının 7500 liraya yükseltilmesini asgari ücretle çalışan, dar gelirli olan, engelli olan vatandaşlar nasıl ödeyecektir?
5- Elâzığ-Malatya deprem konutlarının 7500 liraya çıkan taksitlerini ödeyemeyen vatandaşlara bankalardan icra gelmesi ve ‘Evleri boşaltın’ dendiği doğru mudur? Bu haksızlığın durdurulması için bir girişiminiz olacak mıdır?