9317,24%-0,84
37,95% 0,34
43,14% 0,15
4074,57% 0,31
6621,05% 0,78
(KHA)-Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'ne atanan Uzm.Dr. Nurdan Yıldırım Acar hasta kabulüne başladı.
Hastaneden yapılan bilgilendirmede;'Çocuk Endokrinoloji Uzm.Dr. Nurdan Yıldırım Acar Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi ek blok olan Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde hasta kabulüne başladı.
Hastanemizde göreve başlayan Çocuk Endokrinoloji Uzm.Dr. Nurdan Yıldırım Acar için Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden randevu oluşturabilirsiniz'ifadelerine yer verildi.
Çocuk Endokrinoloji Neye Bakar?
Büyüme ve gelişme gerilikleri, erken ve gecikmiş ergenlik, obezite, guatr, tiroid, diyabet, böbrek üstü bezi hastalıkları, hipoglisemi, adet düzensizlikleri, D vitamini hastalıkları, kemik hastalıkları, Cushing sendromu gibi çocuk endokrin hastalıkları çeşitli testlerle teşhis edilir ve tedavisi bu testlerin sonucuna göre yapılır. Kan testi taraması ile endokrin hastalıkların teşhisi ve değerlendirilmesi yapılır. Gerekli durumlarda hormon testi istenebilir. Tüm bu tetkikler alanında uzman çocuk endokrinoloji doktorları tarafından istenip uygulanır.
Çocuk endokrinoloji boy kısalığı sorununu da çözebilen bir alandır. Boy kısalığının genetik ya da besin alımı yetersizliğinin yanında Hipotiroidi, Büyüme Hormonu Eksikliği ve Cushing Sendromu gibi sebepleri de olabilir. Ayrıca çocuk endokrinoloji boy uzatma konusunda da etkin çalışan bilimsel bir alandır. Boy kısalığından şüphelenilen çocukların mutlaka çocuk endokrinoloji uzmanına götürülmeleri gereklidir. Memorial Şişli, Ataşehir ve Kayseri Çocuk Endokrinolojisi Bölümleri çocukların metabolizma, büyüme, gelişme gibi süreçlerini dikkatle takip ederek, onların çocuk endokrinoloji tedavilerini gerçekleştirmektedir.
Boy kısalığı tedavisi
Boy kısalığı tedavisi de çocuk endokrinoloji alanına girer. Boy uzaması sağlıklı bir büyümenin adımlarından biridir. Boy kısalığının nedeni genetik olabileceği gibi besin yetersizliği, kronik hastalıklar, tiroid, cushing sendromu, büyüme hormonu eksikliği, iskelet displazileri olabilir. Muayene, kemik yaşı belirlenmesi, çeşitli laboratuvar testleri sonrasında boy kısalığı sebepleri belirlenir ve tedavi uygulanır.
Büyüme hormonu tedavisi
Büyüme hormonu, boy artışını doğrudan etkileyen bir hormondur. Bazı çocuklarda büyümeyi etkileyen sorunlar olabilir. Tiroid hormonu eksikliği sebebiyle boy artışı sağlanamayabilir. Buna büyüme hormonu testi denilebilir. Büyüme hormonu kemik, kas, organların büyümesini kontrol etmekle beraber; büyüme hormonu beyinde üretilip kana salgılanır. Hipofiz bezi yeterli seviyede büyüme hormonu üretmezse büyüme yavaş kalır. Bununla ilgili olarak uyarı testleri, IGF-1 testleri uygulanır. Ancak ek tetkikler istenebilir. Çocuğun durumuna ve tetkiklerin sonucuna göre tedavi planı şekillenir.
Gelişim bozuklukları
Çocuklarda bazen gelişim bozuklukları olabilir. Gelişim bozuklukları çocuğun boyu, kilosu gibi fiziksel özellikleri ile sosyal ve bilişsel becerilerinin ölçülmesiyle belirlenir. Kötü beslenme, uyku düzensizliği gelişimi etkileyebilirken; büyüme hormonlarının düzensiz salgılanması da gelişim bozukluğuna sebep olabilir. Gelişim bozukluğu konularında bazen psikolojik etkenler de sorun olabilir. İlgisizlik de çocuklarda gelişim bozukluğuna neden olur.
Erken ergenlik
Erken ergenlik, son yıllarda tüm dünyada büyük oranda artış gösteren endokrin sorunlardan biri ve kız çocuklarını, erkeklere oranla daha çok etkilemektedir. Ailesel yatkınlık veya daha farklı sebepler erken ergenlikte rol oynayabilir. Erken ergenlikte aileler boy kısalığı endişesini taşıyabilir. Erken yaşta ergenliğe girmek çocukların da ruhsal durumunu etkileyebilir. Erken ergenliğe neden olan gıdalar, ilaçlar olduğu söylense de bunun tıbbi bir karşılığı yoktur. Çocuğun erken ergenlik yaşamasının sebepleri mutlaka araştırılmalıdır. Kız çocuklarında 8 yaşından önce meme gelişimi ve genital bölge ya da koltuk altı tüylenmesi, erkek çocuklarda 9 yaşından önce testis hacminde artış ve genital bölge ya da koltuk altında kıllanma olması “erken ergenlik” olarak belirtilir. Bir de erkence ergenlik kavramı vardır. Bu da kızlarda adet kanamasının 10 yaşından önce; erkeklerde de ergenlik belirtilerinin 9 yaşta başlaması olarak ifade edilirken, adet kanamasının 10 yaşından önce görülmesi erken adet kanaması olarak tanımlanmaktadır. Ailelerin erken ergenliğe bitkisel çözümler, alternatif yöntemler kullanmak yerine endokrin uzmanlarına başvurması yerinde olacaktır.
Obezite
Çağımızın hastalığı olarak kabul edilen obezite çocuklarda da görülmektedir. Beslenme alışkanlıkları, sokak oyunlarının hemen hemen bitme aşamasına gelmesi hareketsizliği de beraberinde getirirken obeziteye yol açar. Yapılan araştırmalara göre çocuklarda obezite görülme oranı yüzde 15-25 arasında.
Çocuğun obez olduğu nasıl anlaşılır?
Yetişkin bireylerde olduğu gibi çocuklarda da obezite Vücut Kitle Endeksi ile persentil eğrisine göre belirlenir. Buna göre çocuk endokinoloji uzmanı doğru tedavi yöntemini uygulamaya başlar.