9356,04%-1,26
38,80% 0,01
44,07% 0,49
4217,16% 2,29
6731,05% 1,32
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, İstanbul’da yenileme çalışmaları tamamlanarak ibadete açılan Gümrükçü İshak Ağa Camii'nde Cuma hutbesi verdi ve ardından Cuma namazını kıldırdı.
Başkan Erbaş, hutbesinde yaklaşan Kurban Bayramı'nın önemine dikkat çekti.
Hutbesinde, kurban ibadetinin İslam’da birlik, beraberlik ve kardeşliğin simgesi olduğunu vurgulayan Başkan Erbaş, Kurban Bayramı’na sayılı günler kaldığını belirtti. Kurbanın; akıllı, buluğ çağına ermiş ve dinen zengin sayılan Müslümanların Allah rızası için gerçekleştirdiği önemli bir ibadet olduğunu ifade etti.
- Kurban sadece bir hayvan kesmekten ibaret değildir
Başkan Erbaş, kurbanın sadece bir hayvan kesmekten ibaret olmadığını, takva, vahdet ve dua anlamlarını taşıdığını dile getirdi. Kurbanın, insanın nefsiyle mücadele ederek Allah’a teslimiyetini simgelediğini, renk, dil, coğrafya ayrımı olmaksızın Müslümanları bir araya getirdiğini söyledi. Ayrıca kurbanın, yetimlerin, öksüzlerin ve ihtiyaç sahiplerinin yüzünü güldürmek, onlara destek olmak anlamına geldiğini belirtti.
- Kurban kesmek yerine yardım edilemez, kilo ile kurban caiz olmaz
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, ibadetlerin Peygamber Efendimiz’in (sas) uyguladığı şekilde yapılması gerektiğini, kurban kesmenin yerine bedelinin verilmesinin ibadet olarak kabul edilmediğini hatırlatarak şunları kaydetti:
"Bir küçükbaş hayvan tek kişi tarafından kesilebilir. Bir büyükbaş hayvan ise; tamamı kurban kesme niyetini taşıyan en fazla yedi kişi tarafından kurban edilebilir. Her bir büyükbaş kurban, kendi içinde hisselere ayrılmalıdır. Bu sebepledir ki, bir hisseye birden fazla kişi ortak olamaz. Bazı organizasyonlarda olduğu gibi kurbanların kesilerek etlerinin birbirine karıştırılması, sonra da hisse sahiplerine kilo ile verilmesi caiz değildir.
- Peygamber (sas) adına kurban kesmek doğru değil
Kurban kesim işlemleri mutlaka bayram namazından sonra yapılmalıdır. Bayram namazından önce kesilen kurbanlar, kurban ibadeti yerine geçmez. Ayrıca bir hisseye birden fazla kişiden bağış toplanarak Peygamber Efendimiz (sas) adına kurban kesilmesi gibi bir uygulama dinimizde yoktur. Bu bir bidattir, dinimizi ve ibadetlerimizi istismar etmektir."
- Vekaletle kurban kesilmesi
Kurban ibadetinde esasın kişinin kendi kurbanını bulunduğu yerde kesmesi olduğunu belirten Başkan Erbaş, kendisi kesme imkanı olmayanların vekalet yoluyla kurban kestirebileceğini söyledi.
Son olarak, Türkiye Diyanet Vakfı’nın yurt içinde ve yurt dışında ihtiyaç sahiplerine kurban etleri ulaştırmaya devam ettiğini vurgulayan Başkan Erbaş, vatandaşları bu iyilik seferberliğine katılmaya davet etti.
Hutbesini Hac Suresi’nin 34. ayetiyle sonlandıran Başkan Erbaş, "Biz her ümmete kurban kesmeyi meşru kıldık ki kendilerine rızık olarak verdiği kurbanlık hayvanlar üzerine Allah’ın adını ansınlar. İlahınız tek bir ilahtır. O’na teslim olun. Allah’a teslim olan kimseleri müjdele." ifadelerini paylaştı.
Kaynak: Diyanet Haber