Kahta'da eski çarşı esnafı, evleri ve evlerinin "riskli alan" ilan edilerek gerekli bilgilendirme ve hazırlıklar yapılmadan evlerinden ve iş yerlerinden çıkarılmaya çalışmasından dolayı basın açıklaması düzenledi.
Eski Çarşı merkezinde düzenlenen basın açıklamasında,Esnaf komisyonu adına açıklamalarda bulunan Av.Serhat Erdem,kentsel dönüşüm projeleriyle ilgili bilgilendirilmediklerini, taleplerinin hiçbir şekilde dikkate alınmadığını belirterek,20.04.2025 tarihinde yıkım ve tahliyesi düşünülen eski çarşı, esnafının başlattığı hukukî süreçten dolayı ertelendiğini söyledi.
Kentsel dönüşüm sürecinin halkın rızası ve katılımıyla yürütülmesi gerektiğini vurgulayan Erdem,açıklamasında şunları kaydetti:
"Hepimizin Kahta’ya dair en güzel anılarının bir köşesidir Eski Çarşı. Kendine has bir atmosferi vardır, caddede yürürken insan huzurludur, esnafı güler yüzlüdür, dükkanların önlerine konulan taburelerle gelen çayın keyfi esnafın sohbeti seni alır çocukluğuna götürür. Belki üç kuşaktır orada esnaflık yapan insanlar var. Artık son temsilcilerinin ikame ettiği sanatkarların olduğu yerdir eski carşı. Ama son günlerde eski çarşıda yaşanılan hadiseler insanların ekmek tekneleriyle ilgili kaygıları ,serzenişleri konuya vakıf olmayan insanlarımıza farklı lanse edildi. Kahta'nın çehresini değiştirecek eski çarşıyı güzelleştirecek bir proje diye sunulan Atatürk ve Bayraktar mahallelerini kapsayan proje aslı, esası nedir birlikte bakalım.
1. Kahta Belediyesi tarafından eski müftülükten başlayarak buğday pazarına kadar büyük çaplı bir kentsel dönüşüm projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunulan proje çapının büyüklüğü ve finansal büyüklüğünden dolayı kabul görmüyor ve çapı küçültülüyor. Aslında projenin depremden en çok etkilenen , sosyoekonomik olarak geri kalmış mahallelere uygulanması gerekiyorken (örnek olarak Gazi ve Cumhuriyet Mahalleleri gibi) her ne hikmetse yapıların çoğunluğu hasarsız olan eski çarşıya uygulanıyor.
2. Belediye başkanı tarafından eski çarşının kendine ait dokusunun muhafaza edilerek modern bir çarşının yapılacağı ve bununla eski çarşının bir cazibe merkezine dönüştürüleceği defalarca farklı mecralarda söylenmişse de, projede görünen bloklardan oluşan apartmanlardan, yani beton yığınlarından ibaret.
3. Proje sürecine hiç bir şekilde esnaf ve orada ikamet edilenler dahil edilmemiş vatandaşa tatmin olacağı düzeyde bile bilgiler paylaşılmamıştır. Proje burada yıllardır var olan mülk sahiplerinden habersizce yapılmıştır.
4. Tahliye etmeyi planladıklari yaklasık 300 esnaf ve 170 konut sakinlerine 20.03.2025 tarihinde dükkanlarına yapıştırılan tebligatla bir aylık süre verilmiş ama bu insanların ticaretlerini devam ettirecek ikame alanları tahsis edilmemiştir. Depremden sonra göç alan Kahta’mızda değil 300 kiralık dükkan 30 tane dükkan bile bulmak çok zor , kaldı ki bulunsa dahi bugün bir dükkanın kirası minimum 20 bin TL den aşağı değildir. Aynı şey evlerinden edilecek vatandaş için de geçerlidir.
5. Defalarca değiştirilen projede, ilk başta yapılması gereken zemin etüdleri maalesef ihaleden sonra ekte görülecek fotoğraflarda 23 Nisan 2025’te çarşıya gelen zemin etüd aracıyla yapılmaya başlanmıştır
6. İhaleyi alan firmada kimlerin ortaklığı mevcuttur? Kimler Kahta’da demir ve kalıpçı ekiplerini arıyor? Bu soruların muhatapları kendilerini çok iyi biliyor.
7. Bütün bunlar yetmez gibi, esnafa dükkanlarının üstündeki hakları olan konuttan pay bile verilmiyor. Mevcut dükkanları oranında bile yer verilmeden makaslanıyor, yapılan dükkanlar esnafa tekrardan satılıyor bir de kendi malını satın almak zorunda kalanlara taksitlendirme yapıldığı öne sürülerek lütufmuş gibi davranılıyor.
Bir defa düşünelim, bugün buraları bir müteahhitte verseniz bile suya sabuna dokunmadan %50 ' sini alabiliyorsunuz.
8. 30 metrekare altında dükkanları olan esnafa ne şekilde dükkan verileceği belirtilmiyor. Tabiri caizse her şey bir bilinmez.
9. Gerçekten, yerinde insanlarımız mağdur edilmeden, rant düşünülmeden orayı güzelleştirecek ve iyileştirecek hizmetlere esnafımızın itirazı yok. Kahta’da insanlar yolda yürütülüyorken, trafik keşmekeşken, sağlıklı içme suyu yokken, yazın sivrisinekten helak olurken , temiz sokaklara insanımız hasretken, belediye asli görevlerinde bile yetersiz kalıyorken Eski çarşıdaki ısrarı anlamış değilim.
Sadece kendime göre önemli gördüğüm başlıkları sizlerle paylaşmak istedim,orda ikamet eden esnaf her seçim döneminde türlü türlü vaadlerle ihmal edildi. Onlar kimimizin kirvesi, kimimizin komşusu ,kimimizin arkadaşı, kimimizin akrabası ama her şeyden önce bizden bir parça. Bugün farklı alıgılarla ,ali cengiz oyunlarıyla ekmek tekneleri rant için ellerinden alınıp yerlerinden edilmeye çalışılıyor. Memleketi, memleket yapan apartmanı, dağı ,taşı kaldırımları değildir. Memleketi memleket yapan o tadı veren komşunuz Fatma teyzedir, bakkal Ali amcadır, fırıncı Ramazan abidir, sokakta birlikte oynadığınız çocukluk arkadaşınızdır.
Gelin birer Kahtalı olarak bu arkadaşlarımızı yalnız bırakmayalım, bir uğrayıp çaylarını içelim, dertlerini onlardan dileyelim, Eski çarşının o kültürel dokusunun kaybolmasına izin vermeyelim"dedi.