Tarih: 20.05.2025 13:49

AB, Rusya’ya yönelik 17. yaptırım paketini resmen onayladı

Facebook Twitter Linked-in

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Kai Kallas, yaptığı açıklamada yeni yaptırımların yalnızca ekonomik alanla sınırlı kalmadığını, aynı zamanda hibrit tehditlerle ve insan hakları ihlalleriyle mücadeleyi de kapsadığını vurguladı.

“Rusya savaşı ne kadar uzatırsa, bizim yanıtımız da o kadar sert olacak,” ifadelerini kullanan Kallas, AB’nin yaptırımlar konusunda kararlı bir çizgide ilerlemeye devam edeceğini belirtti.

Gölge Filoya Darbe

Yaptırımların önemli bir ayağını, Rusya’nın yaptırımları delerek enerji ihracatını sürdürebilmesini sağlayan gölge filo oluşturuyor. Bu filoda yer alan tankerlerin büyük kısmının, üçüncü ülkeler üzerinden petrol sevkiyatı yaparak Kremlin’e gelir sağladığı iddia ediliyor. AB, bu ağın çökertilmesiyle Rusya’nın savaş bütçesinin zayıflatılmasını amaçlıyor.

18. Paket Yolda

AB yetkilileri, 18. yaptırım paketinin hazırlıklarına da başladıklarını duyurdu. Yeni paketin, ABD ile koordinasyon içinde hazırlandığı belirtiliyor. ABD yönetimi de benzer şekilde Kremlin’i, ateşkesi reddetmesi halinde “sert ekonomik yaptırımlar” ile uyarıyor.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, 30 günlük ateşkes önerisinin reddedilmesi halinde Rusya’ya yeni yaptırımlar uygulanacağını açıklamıştı. Beyaz Saray’ın da çeşitli ekonomik baskı seçeneklerini değerlendirdiği kaydediliyor.

Ukrayna’dan Beklenti: “Daha Güçlü Olmalı”

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, AB’den Rusya’ya yönelik daha güçlü ve kapsamlı bir yaptırım paketi beklentisini dile getirmişti. Zelenski, Batılı ülkelerle birlikte Rusya’nın savaş kapasitesini zayıflatacak adımların hızlandırılması gerektiğini belirtmişti.

Almanya’dan Sert Mesaj

Almanya Başbakanı Friedrich Merz de sürece ilişkin olarak, “Eğer Ukrayna’daki savaşın sona erdirilmesi konusunda somut bir ilerleme sağlanmazsa, Avrupa Birliği çok daha sert yaptırımlara hazırdır” dedi.

Kaynak: ukrhaber.com




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —