• BIST 100

    9317,24%-0,84
  • DOLAR

    37,95% 0,34
  • EURO

    43,14% 0,15
  • GRAM ALTIN

    4074,57% 0,31
  • Ç. ALTIN

    6621,05% 0,78

11 Nisan Dünya Parkinson Günü

Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli Dr. Yeliz Çiftçi “11 Nisan Dünya Parkinson Günü” Parkinson hastalığı hakkında bir açıklama yaptı.

Yaşam 10.04.2025 20:33:00 0
11 Nisan Dünya Parkinson Günü

Parkinson Hastalığı Nedir?

Parkinson hastalığı beyinde dopamin içeren hücrelerde kayıp ile seyreden yavaş ilerleyici bir hastalıktır. Hastalığın belirtileri 40-70 yaşları arasında, sıklıkla da 60’lı yaşlarda başlar. Tüm Parkinson hastalarının sadece %5’inde hastalık başlangıç yaşı 20 ila 40 yaşları arasındadır. Genç yaş grubundaki bu hastalarda genetik nedenler söz konusu olabilir. Erkeklerde kadınlara oranla biraz daha sık görülür

Parkinson Belirtileri Nelerdir?

Başlıca belirtileri hareketlerin yavaşlaması (bradikinezi), istirahat sırasında uzuvlarda titreme olması (istirahat tremoru), kaslarda sertlik (rijidite), zamanla duruş ve dengeyi koruyan reflekslerin bozulması şeklinde sıralanabilir. Bunların yanı sıra koku duyusunun azalması, uzuv ve eklemlerde ağrı, ruhsal çöküntü hali (depresyon), uyku bozuklukları, unutkanlık gibi hareket dışı belirtiler de gelişebilir.

Genel olarak Parkinson belirtileri şu şekilde listelenebilir:

  • Zamanla yürürken kol sallanma hareketlerinde azalma veya kayıp
  • Adımlarda küçülme
  • Yürümeye başlamada zorluk
  • Düğme iliklemek ya da açmakta zorlanma
  • Yatakta dönme ya da otururken kalkmada güçlük
  • Maske yüz ifadesi
  • Alçak ve kısık ses tonu ile konuşma
  • El yazısında küçülme
  • Öne doğru eğilme/kamburlaşma

 Parkinson Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Parkinson hastalığı tanısı klinik muayene verilerine dayanılarak konulur, tedaviye alınan olumlu yanıt tanıyı doğrulayıcı kanıt oluşturur. Parkinson hastalığı tanısını kesinleştirmek üzere herhangi bir beyin görüntülemesi veya özel bir kan tahlili yapılması zorunlu değildir. Söz konusu incelemelere hastalığın ayırıcı tanısına giren diğer nedenleri dışlamak amacıyla başvurulur. Yaşlılığın getirdiği yavaşlıkla ya da depresyonun verdiği yavaşlık Parkinson hastalığı belirtilerinden olan hareketlerdeki yavaşlama karıştırılabilmektedir. Parkinson ile yaşlılığın getirdiği yavaşlık ve depresyonun yavaşlığını ayırt etmede DAT-Scan taraması başarılı sonuçlar alınmasını sağlamaktadır.

Parkinson Hastaları Nasıl Beslenmeli?

Parkinson hastalarının mümkün olduğu kadar çeşitli gıdalarla karışık ve dengeli biçimde beslenmeleri önerilir. Günlük besinler, bünyeye uygun miktarda sebze, bakliyat, meyve, yeterli protein, karbonhidrat ve az miktarda sıvı yağ ve az tuz içermelidir. Parkinson’da düşme riski olduğu için kemik erimesine karşı dikkatli olunmalıdır. Kalsiyum ile D vitamini değerlerini ölçüp ona göre bir diyet ve tedavi önerilir. Baklanın yeşil kabukları ve yaprakları, vücutta dopamine çevrilir. Fazla miktarda yenildiğinde yüz, boyun veya uzuvlarda istem dışı oynamalar (diskineziler) ortaya çıkabilir. Bu nedenle baklanın aşırı ve sık tüketiminden kaçınılmalıdır.

Parkinson Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Günümüzde Parkinson hastalığındaki belirtilerden sorumlu olan dopamin hücrelerinin hasarını tamamen onaracak kesin bir tedavi henüz bulunamamış olmakla birlikte, hastalık belirtileri ilaçlarla önemli ölçüde azaltılabilmektedir. Mevcut ilaçlar beyinde eksilmiş olan dopamini yerine koyar veya onun etkisini taklit eder. Bazıları da dopaminin kimyasal yolla parçalanmasını engelleyerek etkisini artırır. İlaçların ömür boyu, düzenli olarak alınması gerekmektedir. Tedavide kullanılan aynı çeşit ve aynı dozdaki bir ilaç bir hastada yarar sağlarken, bir diğerinde etkisiz olabilmektedir, yani Parkinson tedavisi tamamen kişiye özeldir. Eğer ilaçlar hekimin tavsiyesi dışında kesilecek olursa, hastalık belirtileri er geç tekrar başlayacağı gibi, ilaçların ani kesilmesi bazen hayatı tehdit eden durumlara da yol açabilir. Hastalara ilaçlar kadar beden hareketleri (egzersiz) yaptırmak da sıklıkla yararlı olmaktadır.

Cihaz Destekli Tedaviler Nelerdir

Hastaların üçte biri ilaç tedavisi ile uzun yıllar iyi cevap alınan ve yaşamlarında önemli bir kısıtlama olmadan yaşayabilen kişilerdir. Kalan grubun bir kısmında ilaca cevap kısıtlıdır ve doz arttırıldıkça yan etkiler, zamanla da ilaca cevapsızlık görülebilir. Ayrıca, zamanla gün içerisinde aşırı hareketli (açık) ve aşırı hareketsiz (kapalı) olarak geçirilen, motor hareketlerde dalgalanmalar olarak tanımlanan değişken dönemler ortaya çıkabilir. Parkinson hastalığının bu dönemi ‘ İleri Evre Parkinson Hastalığı ‘olarak tanımlanmaktadır ve bu dönemde cihaz destekli tedaviler kullanılmaktadır. Cihaz destekli tedaviler infüzyon tedavileri ve cerrahi tedaviler olarak ikiye ayrılmaktadır.

Cerrahi Tedavi

İlaçlardan yan etkiler nedeniyle yeterli yarar görülmediği takdirde, özellikle bazı belirtiler için ameliyatlar önerilir. Cerrahi girişim uygulanacak hastanın nispeten erken yaşlarda olması, hastalık tanısı konduktan 5 yılını doldurmuş olması, beyin manyetik rezonans (MR) görüntüleme incelemelerinin normal bulunması, unutkanlığın ya da yıllarca antipsikotik ilaçlar kullanmayı gerektiren psikiyatrik hastalıkların olmaması gerekmektedir.  Cerrahi tedaviler derin beyin stimülasyonu (beyin pili) ameliyatlarıdır. Beyin pili ameliyatında beynin derin yapılarında yerleşmiş olan “beyin dopamin hücre çekirdeklerine” oldukça hassas bir yöntemle ince kablolar yerleştirilmekte ve göğüs duvarı bölgesine konulan bir jeneratör aracılığıyla devamlı elektriksel uyarı verilmektedir. Bu sayede, hastalık nedeniyle elektriksel aktivitesi bozulmuş olan sinir hücreleri tekrar düzene girmekte ve hastalığın belirtileri kaybolmaktadır.

 İnfüzyon terapileri

İleri evre Parkinson hastalığı tedavisinde kullanılan iki farklı infüzyon tedavisi bulunmaktadır. Birincisinde ağızdan alınan  ilaçlara bağlı motor dalgalanmalar gelişen Parkinson hastalarını tedavi etmek amaçlı kullanılan hızlı etki gösteren, cilt altı enjeksiyon ya da devamlı infüzyon şeklinde uygulanan cihaz destekli bir tedavidir. Hastalar hekim gözetiminde kısa süreli hastaneye yatırılarak hemşire desteği ile enjeksiyon eğitimi verilerek uygun enjeksiyon dozu belirlenir. Gün içi 4-6 dan fazla enjeksiyon iğnesine ihtiyaç duyan hastalarda devamlı infüzyon pompasına geçilmektedir. Diğer infüzyon tedavisinde ise jel haline getirilmiş ilaç özel bir pompa vasıtası ile ince barsaktan infüzyon şeklinde uygulanan bir yöntemdir. Gastroenteroloji uzmanı tarafından, perkütan endoskopik gastrostomi (PEG) adı verilen bir yöntem ile mideye kateter adı verilen kalıcı bir sistemle ve mideden ince barsağın jejunum parçasına bir uzatma tüpü iletilmektedir. Daha sonra kateterin ucuna pompa takılarak ilaç dozunun son ayarları yapılmaktadır. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Malatya’da kaçakçılık operasyonu

DEVA Partili Kısacık: Çiftçi yalnız bırakıldı

Bayraktar’dan Gölbaşı ilçesinde zirai don incelemesi

GES vize başvuru süresi uzatıldı

Virajı alamayan kum yüklü TIR devrild: sürücü hayatını kaybetti

Bakan Yerlikaya Adıyaman'da

Fatma Şahin 1 yıllık icraat dönemini anlattı

Özel Sağlık Kuruluşları Yönetmeliğinde yeni düzenlemeler

Diyarbakır merkezli dev yasa dışı bahis operasyonu

İkinci elde talep patlaması!

Lider Galatasaray zirvedeki yerini sağlamlaştırdı

Kaymakam Soysal Serada İncelemelerde Bulundu

Roma'da 6 Milyonluk Muhteşem Final

Kaymakam Seyhan ilçe sorunlarını Ankara'ya taşıdı

Prof. Dr. Naci Görür, ‘Bir kez daha söylüyorum’ diyerek uyardı!

Kahta'da parklar yaza hazırlıyor:

Baghaei: İsrail rejimi ve onun suç ortakları mutlaka hesap vermelidir

CHP’li Dağtekin:Çiftçiler yalnız bırakılmamalı!

Teknosa’ya Prestijli Ödül!

Büyükşehir Beyaz Melekleri Urfalılarla Buluşturdu

Okullara ısınma desteği resmileşti

Hafif ticari araç ile otomobil çarpıştı; 1'i ağır 2 kişi yaralandı

Kahta Devlet Hastanesi’ne yapay zeka destekli MR cihazı

Turistik Diyarbakır Ekspresi’nin ilk durağı Malatya oldu

Kahtalı Gençler Moral Kampında Buluşuyor

Önder’in sağlık durumu hakkında yeni açıklama

Repo ihaleleri yeniden başlıyor

Profesyonel Liglerde Takım Sayıları Azalıyor

Kahta Belediyesinin ‘Dijitalleşme Atılımına’ Belediyecilik Ödülü

Bakırhan’dan Önder açıklaması

Yükleniyor

Lider Galatasaray zirvedeki yerini sağlamlaştırdı

Profesyonel Liglerde Takım Sayıları Azalıyor

Milli haltercimiz Avrupa şampiyonu oldu

Kâhta Belediyesi Turnuvalar'nda kupalar sahiplerini buldu.

Siverek Belediyespor, Viranşehir Eğitim Gücü Spor’a acımadı:10-0

Kahta02Spor başladı Yeşilyurt Spor bitirdi: 4-2

Yetenek taraması devam ediyor

Galatasaray yarı finalde

Başkan Hallaç’tan Sporculara Bayram Hediyesi

Kahta02Spor sahasından galip ayrıldı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 24 1 5 44 77
2.Fenerbahçe 29 22 2 5 47 71
3.Samsunspor 30 15 9 6 9 51
4.Eyüpspor 30 14 8 8 16 50
5.Beşiktaş 29 13 7 9 12 48
6.İstanbul Başakşehir 29 13 10 6 9 45
7.Gazişehir Gaziantep 29 12 11 6 1 42
8.Konyaspor 31 11 13 7 -5 40
9.Antalyaspor 30 11 12 7 -19 40
10.Trabzonspor 29 10 10 9 11 39
11.Göztepe 29 10 10 9 9 39
12.Kasımpaşa 30 9 9 12 -4 39
13.Kayserispor 29 9 11 9 -11 36
14.Bodrum FK 31 9 15 7 -12 34
15.Rizespor 29 10 15 4 -14 34
16.Sivasspor 30 8 15 7 -10 31
17.Alanyaspor 29 8 14 7 -11 31
18.Hatayspor 30 4 19 7 -25 19
19.Adana Demirspor 29 2 23 4 -47